Grønt i sæson – Juni

Til denne måneds sæson råvare har jeg vagt jordbær. Jordbær, hvis vi ser på det botanisk, er ikke et bær, men en nød. Det er de små prikker der er nødderne og det røde frugtkød holder på dem. Nok om botanik i denne omgang, da jordbær bare er lig med dansk sommer.

Hvis vi ser på ernæringen, er de små c-vitaminbomber – 100 g friske jordbær indeholder dagens anbefalede mængde af c-vitamin, de har antioxidantisk virkning og indeholder kalium som vi bruger til bl.a nerver og muskler samt opretholdelse af normalt blodtryk.

Jordbær har desværre en kort holdbarhed, men kan forlænges ved kølig opbevaring. Den bedste måde at skylle dem på, er ved at lade stilken sidde på, da de ellers vil suge vand til sig og svulme op.

Og hvad kan vi så bruge dem til, andet end som snack? Jeg bruger dem ofte i salater sammen med kikærter eller hvide bønner, gerne med en olie/eddike dressing henover. Ellers til koldskål en varm sommerdag, som jordbærkompot eller i kager. Eller prøv dem med et blad basilikum viklet rundt om hvert bær, det lyder skørt de to kombineret, men smager helt fantastisk 🙂

Share
%d bloggers like this: