Morgenmad & mellemmåltider

Forslag indenfor grød, pandekager, omelet m.m


Havre- og chiagrød 1 pers. 

  • 1 dl havregryn
  • 1 spsk chiafrø
  • 2 dl vand
  • Et nip salt

Gryn, frø og vand koges sammen til den ønskede tykkelse, salt røres i og grøden er klar.

Serveringstip! Mandler, frugt og bær smager godt til. Eller prøv med æbletern og et drys kanel (sukker)

Gå til toppen


Bananpandekage 1 stor eller 5 små

  • 1 hel banan (moden med fregner)
  • 1 æg
  • 1 spsk. kokos
  • 1 spsk havregryn

Bananen moses, æg , havregryn og kokos røres i. Massen kommes på en pande og steges til den har en fin gylden farve på begge sider. Du kan vælge at bruge en slip let pande og undvære fedtstof eller bruge lidt kokosolie/neutral olie til stegningen.

Serveringstip! skyr og bær kan bruges til topping eller der kan laves en creme af 1/2 moset banan, 1 spsk cacao uden sukker, 1-2 tsk peanutbutter, kokos og evt. vanilje.

Gå til toppen


Pandekage af havregrød. 

En rest havregrød (eller anden slags grød) kan bruges til pandekager, og serveres som morgenmad eller til et mellemmåltid.

  • Ca. 1,5 dl kold havregrød
  • 1 æg
  • 1 tsk sukker
  • En smule vanilje eller kanel til at give smag
  • Olie/smør til stegning

Havregrød, æg, sukker og krydderi blandes til en jævn dej. Steges på panden til de er gyldne på begge sider.

Gå til toppen


Pink 5-grynsgrød 1 pers. 

  • 50 g 5-grynsblanding (Kornkammeret) Havregryn kan også bruges
  • 2 1/2 dl vand
  • 50 g (blandet) bær friske i sæson eller frosne
  • Et nip salt
  • 1/2 tsk sukker, sirup eller honning

Alt blandes i en gryde og koges op til passende konsistens.

Tip! Som topping kan bruges friske bær og hakkede nødder

Gå til toppen


Æggemuffins 1 pers. 20160909_130120

  • 1 æg
  • 1 spsk mælk
  • 1-2 cherrytomater
  • Salt, peber og evt chiliflager

Æg og mælk piskes sammen, krydderier tilsættes og massen fyldes i en eller to muffinforme alt efter størrelse. 1 tomat kommes i hver form og de bages i ovn ved 170° i ca 15-20 min eller til massen er stivnet.

Kan spises lune eller kolde og drysses evt med lidt frisk purløg.

Gå til toppen


Min favorit smoothie, 1 glas

  • 1 moden banan i skiver, gerne frossen (er med til at smoothien er kold)
  • 1 spsk. peanutbutter
  • 1,5 dl mælk

Det hele kommes i en blender og køres til en ensartet drik uden klumper af banan.

Gå til toppen


Knækbrød 1 bageplade 

  • 1 dl havregryn             Knækbrød
  • 1 dl solsikkekerner
  • 1 dl sesamfrø
  • 1 dl hørfrø
  • 3 dl grahamsmel
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bagepulver
  • 1/2 dl olie
  • 1 1/2 dl vand

Det hele blandes og rulles ud mellem to lag bagepapir. Det øverste bagepapir fjernes og dejen skæres i de ønskede stykker (gøres nemmest med en pizzaskærer). Bages ved 180° i ca. 15 min. Opbevares i en kagedåse med låg.

Gå til toppen


Jordbærsmoothie 1 glas 

  • 60 g frosne jordbær, kogt i min. 1 min og nedkølet.
  • Saften af 1 appelsin
  • 1,5 dl ylette
  • Honning til at søde med
  • Det hele blendes til en ensartet drik. Andre bær kan også bruges. ! Bærene gives et opkog så evt. bakterier dræbes.

Gå til toppen


Havregrød m/ blåbær, peanutbutter og mørk chokolade

  • 50 g havregryn
  • 2 1/2 dl vand
  • Et nip salt
  • Friske blåbær til topping
  • 1 tsk peanutbutter
  • 10 g god mørk chokolade, 70%
  • Evt. 10 g hakkede mandler

Havregryn og vand koges til grød i ca. 3 min, lidt salt tilsættes og grøden anrettes med bær, peanutbutter og chokolade, (mandler)

Gå til toppen


“Nicecream” til 2 portioner

  • 2 frosne modne bananer , skåret i skiver inden de fryses
  • 2 spsk. peanutbutter
  • 2-3 spsk. mørk kakaopulver eller efter smag
  • 4 spsk. skyr

Det hele kommes i en blender og køres til ensartet konsistens. Anrettes i to små glas og spises med det samme og pyntes evt. med friske bær, hakkede nødder eller hakket mørk chokolade.

TIP! Cremen skal være temmelig tyk, da det ellers bliver mere en smoothie. Derfor kan det være du skal skrabe massen ned af kanterne på blenderen undervejs.

Gå til toppen


Æggewrap  1 pers. 

  • 2 æg
  • 1 stor gulerod, ca. 100 g, revet (se tip med andet grønt)
  • Salt og peber
  • 1 spsk. olie
  • Fyld: f.eks. peberfrugt, spinat, revet ost, kylling  m.m

Æggene piskes sammen og blandes med den revne gulerod. Et nip salt og lidt peber tilsættes. En stegepande med olien varmes op og æggemassen hældes på. Steges til massen er stivnet, undervejs løftes lidt op i kanterne så det flydende bliver fordelt. Når massen er stivnet, kan pandekagen vendes så den bliver bagt på begge sider. Ellers kommer du nu det ønskede fyld i og ruller den som en wrap eller bare folder den midt på som en omelet.

TIP! Denne wrap kan også bruges som aftensmad evt. med en gang salat eller brød til. Guleroden kan erstattes med grofthakket broccoli, spinat frossen og optøet eller frisk.

Gå til toppen


Bananbrød 1 stk. 

  • 3 stk. modne bananer, moset ud
  • 1 stk. banan, skåret på langs (kan udelades) bruges som pynt.
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl kokosmel
  • 3 æg
  • 1 spsk. kokosolie (anden smagsneutral olie kan også bruges)
  • 1 spsk. yoghurt, a-38 eller skyr (kan udelades)
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. kanel
  • 1 nip salt

Alle ingredienserne blandes i en skål, undtaget den flækkede banan. Bananmassen hældes i en form, gerne en brødform på ca. 1 l. Du kan også bruge små ildfaste fade. Den flækkede banan lægges ovenpå og trykkes lidt ned i dejen, bare ikke så meget så den forsvinder. Brødet bages ved 175° i ca. 35-45 min. Hvis den ser ud til at blive for mørk, så kom staniol over de sidste 10-15 min. Køler af i formen til det skal spises.

Jeg bagte mit brød i 45 min med staniol over de sidste 15 min.

TIP! Lidt groft hakkede mandler kan kommes i dejen og brødet kan smøres med lidt smeltet mørk chokolade når det er kølet af. Hvis du glaserer det med smeltet chokolade, ville jeg udelade den flækkede banan. Brødet smager godt som det, eller du kan spise det med ost på. Lidt koldt smør ville også være lækkert 😉

Gå til toppen

Share
%d bloggers like this: