Supper

Suppeopskrifter

Gulerodssuppe med chili og ingefær. 4 pers.

  • 500 g gulerødder, skrællet og skåret i mindre stykker
  • 250 g kartofler, skrællet og skåret i mindre stykker
  • 150 g løg, skrællet og skåret i både
  • 20 g ingefær, skrællet og skåret i mindre stykker
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • Ca. 1/2 rød chili, finthakket + evt. lidt til pynt
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1/2 citron, saften
  • 1 l grøntsags bouillon
  • 1 tsk tørret koriander
  • salt og peber

Varm olien op i en gryde og svits hurtigt hvidløg, ingefær og chili. Tilsæt kartofler, gulerødder og løg og lad det stege 5 min. under omrøring. Bouillon og koriander tilsættes og det hele simrer ca. 45 min til grøntsagerne er helt møre. Blend derefter suppen (stavblender eller blender) så den bliver ensartet. Smages til med citronsaft, salt og peber.

Kan serveres med groft brød, rugbrødscroutons eller pasta.
Gå til toppen


Kartoffel og porresuppe 2 pers. kartoffel-porre suppe

  • 400 g kartofler, skrællet og i tern
  • 1 1/2 porre, fintsnittet, den grønne top kan sagtens bruges ( tag evt. lidt fra til pynt)
  • 1 spsk. olie
  • 1/2 l grøntsags bouillon
  • 1/2 dl mælk (eller fløde) Kan udelades, juster med vand i stedet
  • salt, peber og timian(frisk/tørret)

Kartofler svitses 2 min i olie,  porrerne kommes i og svitses kort med. Tilsæt bouillon og timian og grøntsagerne koger nu til de er helt møre ca. 1/2 time. Det hele blendes enten med stavblender eller almindelig blender. Hæld det tilbage i gryden og tilsæt mælk(fløde) og smag til med salt og peber.

Kan serveres med groft brød, ristet bacontern, brød croutons og/eller topping af fintsnittet porre.

TIP! Porre kan udelades og mængden af kartofler sættes op til 500 g, hvis der ønskes en ren kartoffelsuppe.
Gå til toppen


Rødbedesuppe med appelsin 2 pers.

  • 450 g rødbeder
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 løg, grove tern
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • Saft og skal af 1/2 appelsin( øko eller uden overfladebehandling)
  • 1 tsk tørret timian eller 1 lille håndfuld frisk, finthakket
  • 1/2 tsk eddike( æble eller balsamico)
  • 3 dl grøntsags bouillon opblandet
  • 2 spsk. fløde 9% eller mælk
  • Salt og peber

Rødbeder skrubbes rene og koges hele i ca. 45 min til de er møre. Rødbederne køles lidt ned og skrællen fjernes. Skæres i grove tern. Løg og hvidløg svitses i en gryde med olien ca. 10 min. Rødbeder, timian, appelsinsaft+skal, eddike og bouillon tilsættes. Simrer 10 min. Suppen blendes med stavblender eller almindelig blender, tilsæt evt. mere vand hvis den er for tyk. Fløde/mælk tilsættes og der smages til med salt og peber.

Serveres med groft brød.
Gå til toppen


Kålsuppe med rodfrugter, 2 pers.

  • 300 g hvidkål, groftsnittet
  • 50 g gulerødder, tern
  • 50 g pastinak, tern
  • 1 løg, tern
  • 1tsk. tørret timian
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 7 dl bouillon (grøntsags) opblandet
  • Olie til svitsning af grøntsager
  • Salt og peber

Grøntsagerne svitses i olien til de begynder at tage farve. Bouillon tilsættes og suppen koger nu til grøntsagerne er møre. Smages til med salt og peber.

TIP! Suppen kan evt. blendes, så den bliver ensartet og uden grøntsagsstykker. Andre rodfrugter som f.eks. selleri og persillerod kan også bruges.

Tilbehør: groft brød.
Gå til toppen


Fransk løgsuppe med parmesan brød, 1 pers.

  • 150 g løg, skiveskåret i tynde skiver
  • 1 spsk. olie
  • 1/2 spsk. hvedemel
  • 5 dl. grøntsags bouillon
  • 1/2 tsk. tørret timian
  • Salt og peber
  • 2 skiver sandwich brød (jeg bruger fuldkorn, men andre typer kan også bruges)
  • 20 g revet parmesan

Løgene steges klare i olien, de må ikke blive brune. Tilsæt melet og rør det ud i løgene. Nu kommes timian og bouillon ved og det småsimrer i ca. 15 min. Smages til med salt og peber.

Brødet ristes på brødrister eller i ovn. Parmesan kommes på det ristede brød og sættes i ovnen ved 200° til osten er gylden ca. 2 min. Denne måde kan bruges hvis du IKKE har en portions suppeskål der kan gå i ovn.

Ellers kan du gøre som her: Brødet ristes som før og nu kommes suppen op i suppeskålen og brødet skæres ud så det passer i omkreds med skålen. Parmesan kommes på brødet og det placeres oven på suppen. Og så skal det i ovnen som før beskrevet. Fransk løgsuppe

TIP! Jo længere tid du giver løgene i olien ved svag varme og under jævnlig omrøring, jo mere smag får du ud af dem. Hvis tiden er til det giver 20-30 min en god kraftig smag til suppen.
Gå til toppen


Spizy Søndagssuppe,  1 pers. 

  • 1/4 spidskål, fintsnittet
  • 1/2 løg, tern
  • 1 gulerod ca. 100 g, tern, strimler eller tynde skiver
  • 1/4 til 1/2 chili, finthakket
  • 1/2 l grøntsags bouillon
  • 1/2 tsk. stødt ingefær (frisk kan også bruges)
  • 1 tsk. olie
  • Salt og peber

Grøntsagerne svitses kort i olien og bouillon kommes ved. Ingefær tilsættes og suppen simrer ca. 20 min og der smages til med salt og peber.

Suppen serveres med groft brød. TIP! En rest kylling kunne bruges som fyld, hvis suppen ikke skal være helt vegansk.
Gå til toppen


Jordskokkesuppe, 1-2 pers. som selvstændig ret.

  • 300 g jordskokker, skrællet og skåret i mindre stykker
  • 150 kartofler, skrællet og i mindre stykker
  • 1 løg, skåret i tern
  • 1 spsk. olivenolie
  • 5 dl bouillon (høns eller grønt)
  • 1 dl creme fine til madlavning
  • 1 tsk citronsaft
  • Frisk eller tørret rosmarin eller timian
  • Salt og peber
  • Serrano skinke eller mager bacon til drys

Jordskokker, kartofler og løg svitses af i olien ca. 2-3 min. Bouillon og rosmarin tilsættes og suppen koger nu til grøntsagerne er helt møre ca. 1/2 time. Suppen blendes med stavblender eller alm. blender. Fløden tilsættes og suppen varmes igennem og der smages til med citron, salt og peber. VIGTIGT at salt først kommes i til sidst, da suppen ellers kan være svær at blende.

Serrano eller bacon steges sprød i ovn eller på pande og drysses over suppen ved servering.

Tilbehør: groft brød. Se evt. opskrift på koldhævet foccacia eller boller her

Gå til toppen


Gazpacho, kold suppe 1 pers.

  • 250 g solmodne tomater, både
  • 1/4 agurk, tern ca. 50 g
  • 1/2 peberfrugt, mindre stykker ca. 50 g
  • 2 sk. brød uden kerner
  • 1-2 fed hvidløg
  • 1 lille løg, store tern ca. 50 g
  • 1 spsk. olivenolie
  • Salt, peber og citronsaft til at smage til med
  • Vand til iblødsætning af brød og til justering af suppens konsistens

Start med at sætte brødskiverne i blød i lidt vand. I mens brødet står og suger vand ordnes grøntsagerne. Når det hele er klart kommes alt sammen i en blender og blendes til det er ensartet. Suppen smages til med salt og peber og stilles på køl til den er iskold, ca. 3 timer.

Tip! Som topping kan bruges finthakket rødløg, agurk, peberfrugt, brød crouton og krydderurter. Kan serveres med groft brød til.

Gå til toppen


Hokkaido suppe 2 pers. 

  • 1 rødløg, grofthakket
  • 100 g gulerod, tern
  • 1 lille hokkaido græskar, ca 485 g, store tern
  • Vand til det dækker, ca. 1/2 l
  • 1 grøntsags bouillon tern
  • 1 tsk timian, tørret
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 spsk friskost 5 %
  • salt og chiliflager
  • Serrano skinke, sprødstegt

Start med at ordne græskaret. Det skrubbes godt så der ikke sidder jord og urenheder på, halveres og kerner tages ud. Det skæres nu i halvstore tern, skrællen bruges også, den skal nok blive mør. Løg, gulerod og græskar svites kort i lidt olie og der tilsættes vand, bouillon og timian. Det hele simrer til alle grøntsager er møre og blendes derefter, enten med stavblender eller almindelig blender. Der smages til med salt, chili og citronsaft.

Suppen serveres med sprødstegt serrano/bacon og/eller brød til.

Gå til toppen


Tomatsuppe 2 pers. 

  • 1 løg, grofthakket
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 2 spsk. olivenolie
  • 1 ds. tomatpure`
  • 1 ds. hakkede tomater
  • 4 dl bouillon, grøntsags
  • 2 tsk. oregano
  • 2 tsk. rosmarin
  • 1 lille håndfuld frisk basilikum til topping, hakket

Løg og hvidløg svitses kort i olien. Resten af ingredienserne tilsættes og koger nu 20 min. Suppen blendes og der smages til med salt og peber. Ved anretning, drysses med den friske basilikum.

Kan serveres med pasta eller brød. Et drys parmasanost smager også godt til.

Gå til toppen


Karrysuppe med kylling 2 pers. 

  • 1 spsk. olie
  • 2 spsk. karry
  • 1 løg, skåret i tern
  • 2 fed hvidløg, presset
  • 2 halve ferskner fra dåse, gerne uden sukker, skåret i små tern
  • 1 ds. hakkede tomater
  • 1/2 l grøntsags bouillon
  • 1 lille kokosmælk, light
  • 1 kyllingebryst, kogt og skåret i mindre stykker

Karry svitses kort i olien til den begynder at dufte, tilsæt løg og svits dem med et par minutter. Resten af ingredienserne tilsættes og suppen småkoger nu i ca. 20 min. Hvis du har mere tid kan du koge den lidt længere, så smagen udvikles. Juster med mere vand og/eller lage fra fersknerne, hvis du synes suppen er for tyk. Smag evt. til med salt og peber og server med brød til.

TIP! Karrypasta kan også bruges som smagsgiver eller lidt revet ingefær.

Gå til toppen

Share
%d bloggers like this: