Oksekød

Opskrifter med oksekød

4 slags fyld til burgere.

Burger 1: Bøf krydret med røget paprika, salt og peber. Fyld; langtidsbagt tomat, bløde løg og salat.

Burger 2: Bøf lavet af oksekød og hakket bacon krydret med salt og peber. Fyld; avocado, majs, cheddarost, jalapenos og salat.

Burger 3: Bøf lavet af oksekød og hakket bacon, krydret med røget paprika, salt og peber. Fyld; bløde løg og spejlæg.

Burger 4: Bøf krydret med salt og peber og penslet med barbecue sauce. Fyld; stegt bacon og cheddarost.

Jeg har brugt 500 g hakket oksekød til disse burgere. De to med hakket bacon har jeg brugt 1 skive bacon til hver bøf + 2 skiver stegt til den sidste burger. Der er brugt 2 løg til bløde løg, 1 æg til spejlæg, 3 skiver cheddarost(1til mexicanerburger og 2 til bacon-ost burger), 1/2 avocado til mexicaneren, jalapenos efter smag.

TIP! Hvis du former bøfferne dagen før og fryser dem ned og steger dem fra frossen tilstand, undgår du at de buler op på midten og forbliver derved flade.
Gå til toppen


Fyld til pandekager, 2-3 stk. (1 pers.)

  • 100 g hakket oksekød
  • Olie til bruning
  • 100 g blandet rodfugter ex. gulerod, pastinak eller persillerod, fintrevet
  • 1/2 porre, fintsnittet
  • 1/2 spidskål, fintsnittet ( andre kåltyper kan også bruges)
  • Smages til med soya og spidskommen

Oksekødet brunes i olien og grøntsagerne tilsættes. Der skrues ned for varmen og lægges låg på. Står og simrer til alt det grønne er faldet sammen. Smages til med soya og spidskommen.  Imens laves dejen til pandekagerne sådan her:

  • 45 g hvedemel
  • 20 g grahamsmel
  • 1 æg
  • 1,25 dl mælk
  • 1/2 spsk. olie
  • et nip salt

Mel og mælk piskes sammen, ægget tilsættes sammen med olie og salt og der piskes til dejen er uden klumper. Pandekagerne bages, der bliver 2-3 stk. Der lægges fyld på midten og pandekagen rulles sammen om fyldet.

Nu er der to valg, enten spises de som de er, eller de lægges i et ildfast fad, drysset med lidt revet ost og gratineres i ovnen i ca. 15 min til osten er smeltet og fyldet er varmt.
Gå til toppen


Chili con carne, 1 pers.

  • 150 g hakket oksekød 3-7%
  • 1 løg, i tern
  • 1 dåse bønner, kidney eller hvide
  • 1 dåse hakket tomat
  • 1/2 til 1 hel frisk finthakket chili, alt efter smag
  • Olie til stegning
  • Evt. 1 fed hvidløg
  • Salt og peber

Løg svitses kort i olien, kødet tilsættes og brunes af. Resten af ingredienserne tilsættes og det simrer en halv times tid. Hvis du har tiden, så bliver con carnen kun bedre af at småsimre i 1 1/2 til 2 timer. Derved kommer der mange flere smagsnuancer frem. Tilsæt evt. lidt vand undervejs, hvis den ser ud til at blive for tør. Til sidst smages til med salt og peber.

Tip! Et lille stykke mørkt chokolade kan tilsættes, det giver ekstra smag. Hvis det skal være festligt/gæstemad kan der tilsættes lidt rødvin til retten.

Du kan servere brød, tortillas chips og lidt mager creme fraiche til som topping. Peberfrugt og/eller bladselleri smager godt til og kan kommes direkte i gryden med con carnen.
Gå til toppen


Spicy oksewok med kål, chili og ingefær, 2 pers.

  • 300 g hvidkål, fintsnittetokse wok
  • 1 stængel bladselleri, skiver
  • 1 rød chili, finthakket
  • 15 g ingefær, finthakket
  • 150 oksekød i strimler
  • 1 spsk. soya
  • 2 spsk. sesamfrø
  • olie til stegning
  • salt og peber

Grøntsagerne svitses kort i olien. De tages op af wokken og nu brunes kødet af i ca. 5 min. Grøntsagerne kommes tilbage i wokken sammen med soya og sesamfrø. Det hele varmes godt igennem og smages til sidst til med salt og peber.

Jeg synes godt der må være lidt “bid” i grøntsagerne, så jeg steger dem ikke helt møre.

Tilbehør: Ris eller nudler.
Gå til toppen


Decembergryde, 2pers.

  • 200 g oksekød i tern
  • 1 spsk. olie
  • 1 løg, tern
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 1 rød chili, finthakket. Kerner tages fra.
  • 1 gul peberfrugt, store tern
  • 1 stængel bladselleri, skiver
  • 1 ds hakket tomat
  • 1 stang kanel (hvis der bruges stødt kanel ville jeg prøve med 1 tsk. og så vurdere om der skal mere i til sidst)
  • Evt. vand/bouillon og maizena
  • Frisk persille til drys

Kødet brunes af i olie i en gryde. Når alle sider er brunet tilsættes løg, hvidløg, chili, peberfrugt og selleri. Disse svitses kort med og hakket tomater og kanelstangen kommes i gryden. Det hele småsimrer ca. 1 time til kødet er mørt. Hvis det ser ud til at blive for tørt kan der spædes til med vand/bouillon.

Ved anretning tages kanelstangen op og der drysses med hakket persille. Hvis du synes sovsen er for tynd kan den jævnes med maizena.

Tilbehør: kartoffelmos, ris eller brød
Gå til toppen


Oksegryde med røget paprika, 1 pers.

  • 80 g oksekød i tern
  • 1 løg, groft hakket
  • 1 hakket tomat, dåse eller på karton
  • 1-1 1 /2 tsk. røget paprika
  • salt og peber
  • Evt. jævning hvis sovsen er for tynd (jeg bruger gerne maizena)

Oksekødet brunes af i lidt olie, løg tilsættes og svitses med et øjeblik. De hakkede tomater tilsættes og retten simrer nu til kødet er helt mørt ca. 1 time til 1 1/2. Der smages til med paprika, salt og peber. Jævnes evt.

Tilbehør: kartoffelmos eller ris. En salat eller dampet grøntsager vil også passe godt til.
Gå til toppen


Små frække deller, 1 pers.

  • 100 g hakket oksekød
  • 1 fed hvidløg, finthakket
  • 25 g feta/salatost, smuldret
  • 3 oliven, hakket fint
  • salt, peber og oregano (timian eller rosmarin kan også bruges)
  • Evt. olie til stegning

Det hele blandes og der formes små frikadeller. De steges nu på en pande eller i ovn til de er gennemstegte ca. 10-12 min.

Tilbehør: Ris, bulgur, kartofler og/eller salat.

Tip! Der kan også bruges lammekød, evt. halvt af hver, så bliver dellerne mere som i Grækenland. Soltørret tomat kan også tilsættes farsen.
Gå til toppen


Lady og vagabondens kødboller i tomatsauce, 2 pers. (Lidt stærk)

Kødboller:

  • 200 g hakket oksekød 3-7%
  • 1/2 løg, fint hakket eller revet
  • 1 fed hvidløg, knust
  • 1/4 tsk. chili pulver
  • 1 tsk. tørret rosmarin
  • 1/4 tsk. salt
  • Peber

Sauce:

  • 1 ds. hakket tomater
  • 1/2 løg, finthakket
  • 1 fed hvidløg, knust
  • 1/2 æble, revet
  • 1 lille dåse koncentreret tomatpure`
  • Ca. 1 dl vand
  • 1/2 frisk chili
  • 5 oliven, groft hakket (til pynt)
  • 1 spsk. olivenolie

Alle ingredienserne til kødbollerne blandes og stilles på køl 1 time. I mens klargøres råvarerne til saucen og denne laves sådan her:

Løg, hvidløg, chili og æble svitses kort i olivenolien. De hakkede tomater, pure` og vand tilsættes og saucen står nu og simrer ved svag varme mens du laver kødbollerne. Kødet formes til små kugler som steges på en pande i lidt olie i ca. 15 min.

Når kødbollerne er stegt færdige, kommes de i saucen og ved servering pyntes saucen med de hakkede oliven.

Tilbehør: Spaghetti og evt. en grøn salat til.

TIP! Som gæstemad kan vandet i saucen erstattes af rødvin og kødbollerne kan sættes på spyd og steges i ovn eller på grillen

Gå til toppen


Farsbrød, Græsk inspireret 2 pers.

  • 250 g mager hakket oksekød
  • 1 lille løg, finthakket
  • 1-2 fed hvidløg, finthakket
  • 1 tsk tørret rosmarin
  • 8-10 oliven uden sten, grofthakket
  • 50 g salattern/feta
  • Et nip salt
  • Peber

Alt blandes og farsen kommes op i et smurt ovnfast fad. Der formes nu et brød med hænderne. Brødet bages ved 180° i ca. 35 min. Se til det ind imellem, hvis det ser ud til at blive for mørkt kan det dækkes over med stanniol eller en bageplade.

Kan serveres med tomatsalat, tzatziki og kartofler.

Gå til toppen


Kødsauce ca. 3 pers. 

  • 400 g hakket oksekød 3-7%
  • 100 g løg, små tern
  • 1 spsk. olie
  • 1 ds hakkede tomater
  • 1 lille ds. koncentreret tomatpure´
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • Salt, peber og tørret oregano (rosmarin og basilikum kan også bruges)
  • evt maizena til jævning

Løg svitses kort i olien i en gryde og kødet tilsættes og brunes af. Når det hele er brunet tilsættes tomater, pure´og hvidløg. Kødsaucen står nu og småsimrer ved svag varme i ca. 30 min. Se til den undervejs om den er for tør og skal have lidt vand. Til sidst smages til og evt. jævnes (se vejledning på pakken af maizena)

TIP: Kødsaucen kan bruges til fyld i peberfrugter eller tomater, til pasta og som grundsauce til moussaka.

Hvis saucen bruges til fyld, udhules peber eller tomat og kødet fyldes i. Bages i ovnen til peber eller tomat er blevet lidt bløde og fyldet er varmt. Lidt revet ost kan evt kommes på toppen inden bagning. Serveres med ris eller bulgur til.

Gå til toppen


Moussaka ca. 3 pers 

  • 1 portion kødsauce (se opskrift oven over) tilsmagt med spidskommen og kanel
  • 1 aubergine, skive skåret 1/2 til 1 cm tykkelse
  • 1 bagekartoffel, skiveskåret 1/2 til 1 cm tykkelse
  • 25 g smør
  • 25 g hvedemel
  • Ca. 3 dl mælk
  • Salt, peber og muskat
  • 50 g revet ost
  • Olie til pensling

Start med at pensle auberginerne med olie og bage dem i ovnen på en bageplade i 10 min ved 175°. Kartoflerne koges i 8 min og vandet hældes fra. Imens laves bechamelsaucen sådan her: smør smeltes og melet piskes i, nu tilsættes mælken lidt efter lidt under konstant piskning. Saucen småkoger videre ca. 15 min og smages til med salt, peber og muskat. Det er vigtigt saucen får lov til at koge så melsmagen forsvinder.

Nu skal moussakaen lægges sammen: Et ildfast fad smøres med olie og kødsauce, kartofler og aubergine og bechamelsauce lægges lagvis. Der sluttes af med revet ost. Moussakaen bages ved 180° i ca. 20 min til kartoflerne er helt møre.

Serveres med en grøn salat og/eller flute til.

Gå til toppen


Hotdog wrap med kål 

  • 2 pølser af god kvalitet ex. Hanegal øko. 
  • 1 stort kålblad ex. spidskål
  • Grønt som du kan lide ex. peberfrugt, revet gulerod, løg, agurk m.m
  • Dressing af skyr og sennep

Pølserne steges til de er brunet og varme. Kålen foldes ud og deri lægges pølser og det grønne fyld. Til sidst toppes op med dressing.

Gå til toppen


 

Share
%d bloggers like this: