Vegetar

Vegetariske og veganske opskrifter

Langtidsbagte tomater. Tilbehør

  • 2 tomater
  • 1 fed hvidløg
  • Olivenolie
  • Salt og oregano

Tomaterne halveres og pensles med olie. Hvidløg hakkes fint eller presses og kommes på tomaterne sammen med lidt salt og oregano. Bages i ovn ved 140° i 1 time og 30 min.

Bruges som tilbehør til stegeretter, eller som fyld til sandwich og burger.
Gå til toppen


Kikærtesalat 1 pers. som selvstændig ret

  • 200 g kogte kikærter (se tilberednings-vejledning på posen hvis du bruger tørrede, ellers kan kikærter på dåse godt bruges)
  • 2 tsk dijonsennep
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 spsk. olie
  • 1 tsk honning
  • 1 fed hvidløg, presset
  • 1 lille håndfuld hakket persille
  • 12 små cherrytomater
  • 2 forårsløg, hakket (andre løgtyper kan også bruges)
  • Salt og peber
  • Frisk basilikum til pynt

Rør marinade af sennep, citronsaft, olie, honning og hvidløg. Kikærter, persille, cherrytomater og løg vendes i og der smages til med salt og peber. Serveres med ristet rugbrød eller andet groft brød.

TIP! Fetaost eller salatost smager også godt i.

Gå til toppen


Avocadodip (guacamole) 2 pers.

  • 1 moden avocado
  • 1 spsk. citronsaft
  • 1/2 spsk. olivenolie
  • 1 spsk. løg, finthakket
  • 1 skive jalapeno, finthakket (kan udelades)
  • 1 lille fed hvidløg, presset
  • Salt og peber

Avocadoen moses og resten af ingredienserne tilsættes. Smages til med salt og peber.
Gå til toppen


Kartoffelpandekager ca. 10-12 stk.

  • 500 g kartofler, skrællet og revet groft
  • 100 g løg, revet
  • 1 æg
  • 3 spsk. mel
  • 1/2 tsk salt
  • peber
  • Olie til stegning

Tryk det meste ad væden fra kartoflerne og bland med løg, æg, mel, salt og peber. Rør nu det hele sammen til det er ensartet. Pandekagerne steges i olie til de har fået en lysebrun overflade og ikke er rå mere.

Serveringsforslag: Hytteost med rødløg og persille eller tzatziki. En salat til ville også være lækkert til. Hvis det ikke skal være vegetarisk, smager det godt med røget skinke eller kalkun i hytteosten.

Pandekagerne kan serveres som en slags røsti kartoffel som tilbehør til stegeretter.

TIP! Når der er sæson for jordskokker ( nov.- feb.) kan halvdelen af kartoflerne erstattes af rensede/skrællede og revet jordskokker. Pastinak, persillerod og selleri kan også bruges.
Gå til toppen


Tina`s indiske dahl 2 pers. 

  • 1 tsk stødt kardemomme
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1/2 tsk stødt nellike
  • 1/2 tsk stødt spidskommen
  • Chiliflager (eller anden slags chili) efter smag
  • 1 spsk karry
  • 3 fed hvidløg, finthakket
  • 1 spsk ingefær, finthakket
  • 1 spsk olie
  • 1 kanelstang, stangen skal hel i (stødt kanel kan bruges, vil tro 1-2 tsk passer)
  • 200 g linser, røde, gule eller brune
  • 1/2 l grøntsags bouillon
  • 1 ds hakkede tomater

De stødte krydderier og karry “brændes af” i en tør gryde under omrøring. Når de begynder at dufte tilsættes olie, hvidløg og ingefær. De svitses kort i et minut og resten af ingredienserne tilsættes. Retten småsimrer i ca 1 time så er linserne møre. Rør lidt i retten undervejs og smag til sidst til.

Retten skal være stærk og krydret! Serveres med ris, bulgur, couscous eller quinoa.

TIP! Hvis du ikke har alle de krydderier, kan du vælge et par stykker du kan lide, og så ellers chili, hvidløg, ingefær og karry. Derved vil retten stadig få en god krydret smag. Grøntsager kan tilsættes de sidste 20 min f.eks. peberfrugt, bladselleri eller gulerod i små stykker.
Gå til toppen


Æblesalsa. Tilbehør. 2 pers.

  • 1 lille æble ca. 50 g, skåret i små tern
  • 1/2 chili, finthakket
  • 10 g rødløg, finthakket
  • 1 fed hvidløg, presset
  • 5 stilke persille, finthakket
  • 1 spsk. æbleeddike eller citronsaft
  • 1 tsk flydende honning eller sirup

Det hele blandes og står og trækker på køl ca. 30 min.
Gå til toppen


Fyld til madpandekager, til ca. 6 stk.

  • 300 g hvidkål, fintsnittet
  • 1 løg, finthakket
  • 1 bladselleri, skiver
  • 2 fed hvidløg, finthakket
  • 100 g kogte kikærter
  • Olie til stegning
  • Soya, salt og peber til at smage til med

Kål, løg, bladselleri og hvidløg svitses kort i olie i en gryde . Tilsæt kikærter og ca. 1 dl vand og lad det stå og småsimre til grøntsagerne er bløde og faldet sammen. Smag til med soya, salt og peber og fyldet er nu klar til at komme i pandekagerne.
Gå til toppen


Hjemmelavet pesto, tilbehør 

  • 1 håndfuld frisk basilikum og persille
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 tsk pinjekerner eller solsikkefrø
  • 1 tsk parmesanost
  • 1 fed hvidløg, presset
  • salt

Det hele kommes i en morter og kværnes til det er ensartet og en passende konsistens. Juster evt. med mere olie eller basilikum. Smages til med salt.

En blender kan bruges, hvis du ikke har eller kan låne en morter.

Tip! Når der er sæson for ramsløg kan disse også bruges, der skal du bare udelade hvidløg, da ramsløg smager af hvidløg. Du kan også bruge persille til pesto eller en blanding af basilikum og persille.
Gå til toppen


Vegansk bønnepostej, 1 pers.

  • 200 g kogte bønner (hvide, brune, black eye, kidney) kog dem efter anvisning på posen. Bønner på dåse kan også bruges.
  • 35 g valnødder, ristet af på varm og tør pande.
  • 50 g  løg, groft skåret
  • 1 tsk. tørret basilikum
  • Ca. 1 dl. grøntsags bouillon
  • Salt og peber
  • Sesam til drys

Bønner, valnødder og løg blendes i foodprocessor eller i alm. blender. Basilikum og bouillon tilsættes. Der køres til massen er jævn og smages til sidst til med salt og peber. Postejen kommes i et ildfast fad eller i små ramakiner, drysses med sesam og bages ved 175° i 25 min. til de har fået en sprød skorpe.

Jeg brugte black eye bønner, men de før nævnte kan også bruges efter hvad du synes bedst om.

TIP! En rest kan opbevares på køl og bruges som pålæg til brød. Postejen skal ikke nødvendigvis afbages, men kan også spises uden. Der er ikke æg eller andet i som kræver opvarmning.
Gå til toppen


Frittata 1 pers + evt. rest til madpakken

  • 3 æg
  • 1/4 dl mælk
  • 1/4 spidskål, fintsnittet
  • 100 g kartofler, skrællet og i små tern (kogte kan også bruges)
  • 1/4 peberfrugt, små tern
  • 30 g feta
  • salt, peber og chili (frisk eller flager)

Æg, mælk og krydderier piskes sammen. Fyldet kommes i et lille ildfast fad og æggemassen hældes over. Bages i ovnen ved 160° i ca. 20 min til den er stivnet.

Det var de ting jeg havde på lager, men alt andet kan næsten bruges. Grønt med stort vandindhold kan dog gøre at frittataen bliver lidt sjasket, men ellers er der nærmest frit slag.

Der kan evt. serveres groft brød, til hvis du ikke kan blive mæt af frittataen alene.
Gå til toppen


Falafel, 20 små kugler eller 4-6 flade “bøffer” til burgere.

  • 150 g tørrede kikærter
  • 2 håndfulde persille
  • 50 g løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 1/2 tsk spidskommen
  • 1 1/2 tsk koriander
  • 1/4 tsk cayennepeber eller 1/2 tsk almindelig peber
  • 1/2 tsk salt
  • 2 spsk. Grahamsmel eller hvedemel
  • olie til stegning ex. rapsolie

Dagen før: Kikærter lægges i blød i rigelig vand og stilles på køl.

På dagen: Vandet hældes fra kikærterne og alle ingredienserne kommes i en foodprocessor eller blender. Det hele køres til dejen er ensartet og sammenhængende. Olien varmes op på en pande eller gryde. Dejen formes enten til kugler eller bøffer og steges til de er gyldenbrune. Olien skal være varm, men ikke så falaflerne blive sorte, så ha´et øje på dem.

Obs! Kikærterne skal ikke koges til denne ret, de mørner under stegningen.

Falafel kan bruges som fyld i pitabrød eller serveret med pandebrød og salat. Jeg bruger gerne en chilidressing til, men hvidløg/creme fraiche dressing smager også godt til.
Gå til toppen


Porregratin 1 pers. Tilbehør.

  • 2 æg
  • 1 dl mælk
  • 1/2 porre, fintsnittet
  • salt og peber
  • Olie til pensling
  • Rasp til formen

Æg og mælk piskes sammen og salt/peber tilsættes. Små ildfase forme ex. ramakiner pensles med olie og drysses med rasp. Porre lægges i formene til ca. halvt op og æggemassen kommes ovenpå. Bages i ovn ved 180° i ca. 20 min eller til æggemassen er stivnet.

TIP! Broccoli og blomkål i små buketter kan også bruges. Disse skal have et hurtigt opkog først inden de kommer i formen. Så er du sikker på de er møre når gratinen er stivnet.
Gå til toppen


Blomkålspizza med tomat og champignon 2 pers.

  • 1 stort blomkålshoved (ca.1 kg) skyllet og revet fint på rivejern eller i foodprocessor
  • 3 æg
  • Salt, peber og oregano
  • 3 fed hvidløg, presset
  • 200 g revet ost, mager 30%
  • 200 g tomater, skiver
  • 200 g friske champignon, skiver

Start med at hælde kogende vand over det revne blomkål. Efter 1-2 min. hældes vandet fra og kålen drypper af i en sigte. Når det er kølet knuges al vandet fra kålen, der skal bruges lidt kræfter her. Kålen kommes nu i en skål og blandes med æg, salt, peber, oregano og hvidløg. Dejen bredes ud på en bageplade med bagepapir. Denne forbages nu ved 190° i ca. 12 min. Pizzaen tages nu ud og fyldet kommes på. Bages til overfladen bliver gylden og osten er smeltet ca. 10-12 min.

TIP! Det fyld du normalt bruger på almindelig pizza, kan sagtens bruges her også.
Gå til toppen


Quinoatærte med bagte grøntsager og feta, 1-2 pers.

  • 120 g quinoa
  • 2 dl bouillon, grønt
  • 1 æg
    Fyld:
  • 4 tomater, i både
  • 1 stort løg (eller to små), rød eller alm. i både
  • 1 squash, halve skiver
  • 1 peberfrugt, store tern
  • 1 spsk. olivenolie
  • salt, peber, timian eller rosmarin
  • 100 g feta eller salatost

Quinoa koges efter anvisning på posen i bouillon. Køles af. Mens quinoa køler af klargøres grøntsagerne. De vendes nu med olie, salt peber og timian/rosmarin. Alle grøntsagerne hældes op på en bradepande på bagepapir. Når quinoa er kølet, piskes ægget i og dejen hældes i en tærteform og smøres jævnt ud. Tærtebund og grøntsager bages ved 200° varmluft i ca. 20 min.

Når alt er bagt vippes grøntsagerne over i tærtebunden og der drysses med smuldret feta ved servering. Hvis du bruger frisk timian/rosmarin kan der pyntes med lidt efterfølgende.
Gå til toppen


Tærte med hytteost 

  • 1 rulle færdiglavet tærtedej (eller din egen hjemmelavet, se opskrift under bagning)
  • 1 porre snittet i ringe
  • 100 g hytteost
  • 2 æg
  • 1 dl mælk
  • 2 tomater
  • salt og peber

Et tærtefad beklædes med dejen og porrer og hytteost fordeles i fadet. Æg, mælk, salt og peber piskes sammen og hældes over. Til sidst lægges tomatskiver over og tærten bages i ca. 35 min ved 175°.

TIP! Andet fyld kunne være spinat, rødløg, feta, en rest kål, peberfrugt. Ja næsten alt kan bruges
Gå til toppen


Tortillas med bønnemos, til 2 store fuldkornswraps.

  • 1 ds bønner, drænet og skyllet 
  • 100 g løg, groft hakket
  • 1 fed hvidløg, hakket
  • 1 spsk. olie
  • 2 spsk. citronsaft
  • Chilipulver/flager
  • Salt
  • Ca. 1/4 iceberg, snittet
  • 100 g kål, fintsnittet (spids/hvidkål)
  • 50 g gulerod, groft snittet eller i tynde stave
  • 2 tortillas eller hjemmelavede madpandekager

Bønner, løg og hvidløg svitses i olien ved svag varme til løgene er klare og møre. Rør rundt ind imellem så de ikke brænder på. Blend blandingen sammen med citronsaft og evt. lidt vand så mosen bliver blød. Smag til med salt og chili. Tortillaen varmes efter anvisning på pakken og smøres nu med mosen og fyldes godt op med grøntsagerne.

Gå til toppen


Italiensk linseragout, 2 pers.

  • 150 g fennikel, tern
  • 150 g løg, groft hakket
  • 150 g bladselleri, tern
  • 150 g gulerødder, tern
  • 2 fed hvidløg, hakket
  • 1spsk. olivenolie
  • 1 l grøntsagsbouillon
  • 200 g belugalinser eller puylinser
  • 1 tsk. tørret rosmarin eller salvie (friske krydderurter kan også bruges)
  • Skal af 1/2 øko eller IKKE overfladebehandlet citron
  • Salt
  • Pynt: Persille og evt. chiliflager

Grøntsagerne svitses af i olien og småsimrer i 5 min. ved svag varme. Bouillon, linser, rosmarin og citronskal tilsættes og retten simrer under låg til linserne begynder at jævne let og grøntsagerne er møre ca. 40 min. Se til retten ind imellem så den ikke koger tør og tilsæt evt. mere væske undervejs. Smag til sidst til med salt.

Serveres med lidt godt groft brød til.

Gå til toppen


Grøntsags lasagne med hytteost, 2-3 pers.

  • 1 squash, tern
  • 1 aubergine, tern
  • 1 peberfrugt, tern
  • 1 løg, tern
  • 2 fed hvidløg, presset
  • 2 spsk. olie
  • Krydderier: salt, peber, basilikum og oregano, evt. lidt chili pulver
  • lasagneplader ca. 6 stk.
  • 200 g hytteost
  • 1 ds. flåede tomater
  • 1 mornay sauce
  • Rasp til at drysse oven på lasagnen

Grøntsagerne svitses kort i olien, flåede tomater, basilikum og oregano (ca.1 tsk. af hver) tilsættes og retten koger ved svag varme i 20 min til grøntsagerne er møre og faldet sammen. Der smages til med salt og peber, evt. mere oregano og basilikum og lasagnen lægges nu skiftevis sammen med mornay sauce, grøntager, hytteost og plader (2 lag plader og 3 lag fyld). Der sluttes af med rasp oven på det sidste lag fyld. Bages i ovn ved180° i ca. 40 min til lasagnepladerne er møre.

Gå til toppen


Quinoa “dunser” med rødbede ca. 12 stk.

  • 1 dl rå quinoa
  • 150 g rødbede, skrællet og skåret i mindre stykker
  • 100 g løg, pillet og skåret i kvarte
  • 1 fed hvidløg, pillet
  • 2 æg
  • 1 dl grahamsmel
  • 1 tsk. salt
  • 2 tsk karry
  • Olie til stegning

Quinoa koges efter anvisningen på posen. Imens køres rødbede, løg og hvidløg i foodprocessor, riveindsatsen.(hvis du ikke har en sådan, kan rødbede og løg rives på rivejern) Det hele samles med æg, mel og krydderier til en jævn masse.

Der formes små dunser med en spiseske og steges på en pande med olie ved middel varme. Når de er lagt på panden trykkes de flade og steger ca. 4 min på hver side.

Serveres med en god salat og evt. brød til. Kan også bruges som tilbehør til kødretter og som fyld i burger. Til burger laves de evt. lidt større.

TIP! Rødbede kan erstattes af andre rodfrugter. Quinoa kan erstattes af ris eller bulgur.

Gå til toppen


Fyldt snackpeber 1 pers.  

  • 1 stor snackpeber, skyllet og flækket på langs
  • 1/2 dåse bønner (resten kan bruges i salat/suppe dagen efter, eller fryses ned)
  • Løg/urter (ex. 1/2 løg i tern, 1 fed hvidløg, 1 håndfuld purløg eller persille)
  • 1 tomat i tern
  • Kogte brune ris, følg vejledning på posen
  • Olie til stegning

Bønner, løg/urter, tomat og kogte ris svitses hurtigt af på en pande eller i en gryde. Peberfrugten fyldes med blandingen og stilles i ovn ved 180° i ca 12-15 min til fyldet er varmet igennem og peberfrugten er blevet blød. Hvis hele blandingen ikke kan være i peberfrugten, lægges det ved siden af i fadet og varmes sammen med.

TIP! Andet fyld kan også bruges, hvis du har nogle rester liggende. Almindelig peberfrugt kan bruges og quinoa/bulgur. Fyldt peber er en god måde at få brugt sine rester op på.

Gå til toppen


Quinoa salat 2 pers. selvstændig ret

  • 150 g quinoa, koges efter anvisningen på posen og køles af
  • 1 hjertesalat, revet i stykker
  • 100 g edamame bønner
  • 100 g frosne haricort verte (grønne bønner)
  • 1 bundt forårsløg, skåret i mindre stykker. (Rødløg kan også bruges)
  • 25 g blandede nødder, hakket i mindre stykker
  • Evt. hakkede krydderurter ex. persille, ramsløg eller purløg

Edamame bønner og grønne bønner overhældes med kogende vand og køler af. I mens ordnes salat, løg og nødder. Når quinoa og bønner er kølet af blandes det hele sammen. En olie/eddike dressing smager godt hertil. (2 spsk. olie, raps eller oliven og 1 spsk. eddike f.eks. hvid balsamico røres sammen og vendes i salaten) Server evt. med brød til.

Gå til toppen


Perlespelt salat med bønner 2 pers. 

  • 150 g rå perlespelt
  • 1 ds. bønner hvide, brune eller efter ønske, skyllet og afdryppet
  • 1 bdt. forårsløg, skåret i skiver
  • 1 bdt. persille, fint hakket
  • Ca. 80 g soltørrede tomater eller efter smag, hakket groft
  • 2 spsk. olie
  • 1-2 tsk citronsaft
  • Salt og peber (alm. sort eller citronpeber)

Perlespelt koges efter anvisningen på posen og køler af. Imens klargøres de andre ingredienser. Olie og citronsaft blandes og smages til med salt og peber. Når spelten er kold, blandes den med de andre ingredienser og vendes med olien til sidst.

TIP! Retten kan serveres som den eller sammen med en grøn salat. Hvis du kan lide oliven, smager de også godt i salaten. Lidt honning kan tilsættes dressingen, hvis du ønsker lidt sødme.
Gå til toppen

Share
%d bloggers like this: