Bagning

Bageopskrifter

Burgerboller med ost 4 stk.

Disse ting skal du bruge:

  • 1/4 pakke gær
  • 1,5 dl. håndvarmt vand
  • 1/4 tsk salt
  • 1/2 spsk. olie
  • 50 g revet ost (kan udelades)
  • 75 g fuldkornshvedemel
  • Ca. 140 g hvedemel

Fremgangsmåde:

Gæren opløses i vandet og de øvrige ingredienser tilsættes, hold lidt tilbage af hvedemelet. Ælt dejen blank og smidig og tilsæt mere mel til passende konsistens. Dejen hæver tildækket 1 time. Ælt dejen igennem og form den til 4 flade boller. Efterhæver ca. 20 min på bageplade. Pensles med vand og bages i ovn ved 225° i ca. 15-18 min.

Burgerbollerne kan evt. drysses med sesam inden de bages. Eller som her, hvor jeg tog lidt af osten fra og dryssede over bollerne inden de kom i ovnen.

Jeg bruger gerne cheddar, da jeg synes osten godt må smage af noget. Ellers brug den ost du synes bedst om.
Gå til toppen


Majsbrød med jalapenos og ost. Til ca. 8 pers.

  • 185 g groft majsmel
  • 165 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk sukker
  • 2 tsk bagepulver
  • 2 1/2 dl mælk
  • 2 æg
  • 1 dl olie
  • 150 g majs
  • 130 g revet ost
  • 3 spsk. hakket jalapeno

Sådan laves brødet:

Pisk mælk, æg og olie sammen i en skål. Tilsæt majsmel, hvedemel, salt, sukker og bagepulver. Rør hurtigt sammen med en gaffel. Rør forsigtig majs, revet ost og jalapeno i dejen. Hæld dejen i en form eller fad enten beklædt med bagepapir eller smurt. Bages i ovn ved 180° i ca. 40 min. Tjek evt. med en kødnål eller andet, om der hænger dej ved, så skal brødet have lidt længere tid.
Gå til toppen


Koldhævede fuldkornsboller 9 -12 stk.

  • 5 dl koldt vand
  • 18 g gær
  • 5 dl grahamsmel eller anden type groft mel f.eks. spelt
  • 1 dl havregryn, ( nødder, frø/kerner, korn kan også bruges)
  • 1 tsk. salt
  • 3-4 dl hvedemel

Om aftenen: Opløs gæren i vandet i en stor skål, tilsæt grahamsmel, havregryn og salt og rør rundt med en ske. Kom 3 dl hvedemel i og rør det godt sammen. Mærk efter om dejen kan tage den sidste dl hvedemel. Dejen skal være til at røre i, men uden at være for flydende. Dæk skålen til med et låg eller film og stil dejen på køl til næste morgen.

Om morgenen: Tænd ovnen på max varme (varmluft). Dejen tages op med to skeer og sættes på en bageplade med bagepapir. Pensles med vand og dysses evt. med lidt frø, korn eller andet. Når ovnen er varm sættes bollerne ind og der skrues ned på 225°. Bages 12-15 min.

! Bollerne kan bruges til morgenmad og til burger/sandwich

TIP! Bollerne kan laves i almindelig version, hvor dejen hæver i en skål på køkkenbordet i en times tid. Der skal du så bare øge mængden af gær til 25 gram og opløse den i håndvarmt vand og ikke i koldt som opskriften lyder på. Ellers følges fremgangsmåden som i opskriften. Ovnen tændes først når du har formet bollerne, derved får de lidt ekstra hævetid.
Gå til toppen


Pandebrød 4 stk.

  • 25 g grahamsmel
  • 125 g hvedemel
  • 1/2 tsk. salt
  • 1 1/2 tsk bagepulver
  • Et nip sukker
  • 1, 25 dl vand
  • Tørret krydderi ex. oregano
  • Olie til pensling

Alt det tørre blandes og dejen samles med vandet. Æltes godt og tilsæt evt. mere hvedemel til passende konsistens. Del dejen i 4 portioner og rul dem ud til runde dej-plader. Pladerne pensles med olie og krydres med tørret oregano, rosmarin eller Provence krydderi. Bag brødene på en pande ca. 2 1/2 min på hver side.
Gå til toppen


Brød muffins med fyld, ca. 15 små

  • 5 dl hvedemel
  • 3 dl grahamsmel
  • 1 spsk. bagepulver
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 spsk. tørret oregano
  • 3 æg
  • 80 g olie
  • 3 dl A-38, yoghurt naturel eller ylette

Forslag til fyld: cherrytomater i halve ca. 8 stk. , røget skinke, kalkun eller kylling 100 g, revet ost til at komme oven på ca. 50 g.

De tørre ingredienser blandes i en skål. Æg, olie og A-38 piskes sammen, fyldet kommes i  og blandes med melblandingen til det er en ensartet dej. Dejen fyldes nu i muffinsforme, enten papir forme eller silikone forme. 1/2 tomat trykkes ned i toppen og revet ost drysses på. Bages ved 175° i ca. 25 min.
Gå til toppen


Grund dej til pandekager, sød 6 stk. ( madpandekager )

  • 125 g hvedemel
  • 1 spsk. sukker
  • 1/2 tsk vanilje sukker
  • 1/2 tsk kardemomme
  • 1 nip salt
  • 2 1/2 dl mælk
  • 2 æg
  • 2 spsk. neutral olie

De tørre ingredienser blandes i en skål. Mælk, æg og olie piskes i melblandingen og der piskes til dejen er jævn og uden klumper. Pandekagerne laves og serveres med syltetøj, sirup og/eller sukker.

TIP! Jeg bruger den samme dej til madpandekager, hvor jeg så bare skifter 1/3 af hvedemelet ud med grahamsmel (eller andet groft mel) og undlader sukker, vanilje og kardemomme. Dej til disse kan laves på vand i stedet for mælk.
Gå til toppen


Pizza dej og sauce, 4 pers.

Dej:

  • 25 g gær
  • 4 dl lunkent vand
  • 1 tsk. salt
  • 2 tsk. olie
  • 300 g groft mel (spelt, graham eller andet fuldkornsmel)
  • 300 g durum mel

Gæren udrøres i vandet, tilsæt salt, olie og groft mel. Tilsæt derefter det meste af durum melet og ælt det godt sammen. Der tilsættes løbende mere mel til dejen har en passende konsistens. Den skal være blød og fast og ikke for klistret. Dejen hæver nu i 30 min.

Dejen deles i 4 portioner og rulles ud i den tykkelse man ønsker og nu kan hver person ellers være kreativ i forhold til fyldet. Der kan også vælges at lave mini pizzaer, hvis de skal bruges til fødselsdage, buffet osv.

Bages i ovn ved 250° i ca. 8-10 min. Ovnen skal have den rette temperatur fra start. Pizzaen er færdig når osten er smeltet og bunden er sprød og gyldenbrun i kanten.

Sauce:

  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 lille dåse konc. tomat pure´
  • 2 fed hvidløg, presset
  • 1 tsk. salt
  • evt. oregano

Det hele blandes og saucen er klar. Kan evt. blendes hvis du ikke er vild med der er tomatstykker i.
Gå til toppen


Fuldkorns foccacia med hvidløg og rosmarin. (koldhævet)

  • 2 dl koldt vand
  • 10 g gær
  • 2 dl A-38 eller andet surmælksprodukt
  • 1 spsk. olie
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 250 g grahamsmel eller andet groft meltype
  •  250 g hvedmel
  • 3 fed hvidløg, grofthakket
  • Rosmarin, frisk eller tørret
  • Evt. flagesalt

Gæren opløses i vandet, A-38, olie, salt, sukker og de to slags mel tilsættes og der æltes til dejen er jævn. Dejen er lidt klistret, men det skal den være. Dejen hældes over i en bradepande på ca. 20×30 cm og bredes ud i kanterne. Hæver på køl i 6-12 timer tildækket.

Lige inden bagning laves der små fordybninger med fingrene i dejen. Her i kommes det hakkede hvidløg og der drysses med rosmarin og flagesalt. Til sidst dryppes der med lidt olivenolie. Bradepanden sættes i kold ovn og der tændes på 200°. Bager ca. 35 min. til brødet er gennembagt.

TIP! Oliven og soltørret tomater smager også godt i brødet.
Gå til toppen


Amerikanske pandekager, små ca 30 stk 

  • 6 dl kærnemælk
  • 2 æg
  • 5 dl hvedemel
  • 1 1/2 tsk bagepulver
  • 3 tsk rørsukker
  • 1/2tsk salt
  • 3 spsk olie
  • evt. olie/smør til bagning

Pisk kærnemælk og æg godt sammen. Tilsæt mel, bagepulver, sukker og salt og pisk til en jævn dej. Til sidst piskes olien i. Pandekagerne bages på en pande og serveres lune med ahorn sirup, marmelade, rørsukker eller friske bær. Jeg brugte en pandekagepande til mine og der kunne være 3 små pandekager på ad gangen!

TIP! En evt. rest kan sagtens lunes dagen efter, enten i mikroovn eller i en almindelig ovn. Hvis du bruger alm. ovn skal pandekagerne tildækkes med staniol ellers bliver de tørre.

Gå til toppen


Tærtedej, 4 små eller 1 stor

  • 100 g grahamsmel (eller andet groft mel)
  • 100 g hvedemel
  • 50 g havregryn
  • 100 g kærnemælk ( A38 eller yoghurt naturel kan også bruges)
  • 80 g rapsolie
  • 1 tsk groft salt
  • Ca 1/2 dl vand

Det hele blandes godt til en ensartet dej. Vandet bruges til justering af konsistens. Dejen hviler i 30 min på køl, mens du klargører dit fyld. Se evt. dette indlæg med inspiration til fyld. Ellers bruger du det du har hjemme. Fyld der ikke kræver tilberedelse kommer i de færdigbagte tærter!

Når dejen har hvilet, deles den i 4 og rulles tyndt ud. Små ramakiner eller små tærteforme beklædes med bagepapir og dejen kommes i og trykkes ud i siderne. Der må godt stikke lidt dej op over kanten. Bages i ovn ved 175° i 15 min, bundene løftes ud af formen med bagepapiret og færdigbages i ca. 8-10 min. Nu kommer du dit ønskede fyld i og de er klar til servering.

TIP! Dejen kan også bruges til en stor tærteform med traditionel fyld; æggemasse, kød/grøntfyld og revet ost.(Skal ikke forbages) Der forbliver dejen i formen til tærten er færdig og der skal du regne med lidt længere bagetid (ca. 40 min) Under vegetar er der forslag til tærter 😉

Gå til toppen


Majs pandekager 4-5 stk (glutenfri)

  • 100 g majsmel fint eller groft, begge kan bruges
  • 4 æg
  • 4 dl mælk (evt. laktosefri)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 spsk. olie

Det hele piskes sammen og pandekagerne bages til de er gyldne på begge sider. Det ønskede grøntsags – eller kødfyld fyldes i og pandekagerne serveres evt. med en salat til.

TIP! Der kan tilsættes 1-2 skeer HUSK for at øge mængden af kostfibre.

Gå til toppen   


Pitabrød, 6 stk. 

  • 3 dl lunken vand
  • 25 g gær
  • 1 spsk. olie
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sukker
  • 150 g grahamsmel
  • Ca. 250 g speltmel (hvedemel)

Gæren røres ud i vandet, olie, grahamsmel, salt og sukker tilsættes. Spelt eller hvedemel tilsættes lidt efter lidt og der æltes til en smidig og sej dej. Dejen må godt klæbe lidt, der kan justeres når du former brødene. Dejen hæver 1 time og deles i 6 stykker. Pitabrødene formes til små boller, på et melet bord, og rulles flade med en kagerulle, ca 12 cm i diameter. Læg dem på bageplader med bagepapir. Tænd ovnen på 225° og når den er varm, sættes brødene ind. Bages i ca. 10 min til de er gyldne og lyder hult når der bankes på dem.

Forslag til fyld: Falafel, kylling, skinke og salat.

Gå til toppen   

Share
%d bloggers like this: