I år har jeg kastet mig over den hjemmelavede gløgg og æbleskiver, og ikke julekagen med rom eller cognac, som de sidste 2 år.
Opskriften i får her er til koncentrat og kan bruges både til børn og voksne, da der ikke er alkohol i. Alt efter hvem der skal drikke den, blandes den i enten rødvin eller i saft og varmes. Ved servering kan mandler og rosiner enten kommes i gryden og varmes med eller puttes i glassene. Ikke alle er lige glade for rosiner f.eks. 😉
Til gløgg koncentraten skal der bruges følgende:
- 1 usprøjtet/øko appelsin, skåret i tern/skiver
- 2 hele kanelstænger
- 2 stjerneanis
- 1/2 tsk hel sort peberkorn
- 1 tsk hel allehånde (stødt kan bruges hvis du ikke kan få fat i den hele)
- 1/2 spsk hele nellike
- 1/2 tsk hele kardemomme kapsler
- 1/2 vanilje stang
- 15 g ingefær (kan udelades)
- 100 g brun farin
- 2 1/2 dl vand
- 1 fl. rødvin, mandelsplitter og rosiner
- Saft hvis det er til børn, ex solbær, blåbær, rød
Alle ingredienserne blandes i en gryde, koges op og småsimrer i 10 min. Gryden tages af varmen og står nu med låg på og trækker i ca. 2 timer, gerne længere. Koncentraten sigtes over i en anden gryde og der tilsættes en flaske rødvin eller opblandet saft. Gløggen varmes op til lige inden kogepuktet ca. 80°. Serveres i glas med mandler og rosiner.
TIP! Hvis du skal bruge koncentraten til saft, så start med 50 g af den brune farin, da saften er sødet og det derved kommer til at bliver meget sødt. Du kan altid smage til efterfølgende. Mængden af opblandet saft svarer til mængden i en flaske vin.